Uitzendingen De Bedding 2013:

2013

       
Rheingold_repetitie.JPG   13-07-2013 Rheingold op de Rijn Rheingold op de Rijn is een ambitieus project van het jubilerende Utrechts Studenten Orkest. In de buik van een vrachtschip van 135 meter lengte wordt deze eerste opera uit Die Ring des Nibelungen eerst in Duitsland en vervolgens in Nederland opgevoerd.  
Beeld_Bezieling_Maestro_afl3.jpg   06-07-2013 De bezieling van de maestro afl.3 (slot): uitvoering en evaluatie Een documentairedrieluik van Henk Burger over het geheim van het dirigeren, met Ed Spanjaard, Jan-Willem de Vriend en Jurjen Hempel.
In de derde aflevering wordt de proef op de som genomen: het concert.
   
Beeld_Bezieling_Maestro_afl2.jpg   29-06-2013 De bezieling van de Maestro afl.2: De repetitie Een documentairedrieluik van Henk Burger over het geheim van het dirigeren, met Ed Spanjaard, Jan-Willem de Vriend en Jurjen Hempel. In de tweede aflevering aandacht voor het repetitieproces: Is het soms een gevecht met de ego’s van de orkestleden?   
Beeld_Bezieling_Maestro_afl1.jpg   15-06-2013 De bezieling van de maestro afl.1: Inspiratie ‘Uitgevoerd onder de bezielende leiding van… ‘en dan volgt steevast de naam van de dirigent.  ‘Bezielend’, misschien wel omdat muziek van alle kunstvormen nu eenmaal het meest ‘bezield’ kan zijn. Maar hoe brengen de maestro’s, die zelf geen geluid produceren,  een partituur tot leven?    
CouperusVK.jpg   08-06-2013 Louis Couperus 150 ‘Maar muziek is zuiverder, en duizendmaal subtieler, vind ik, dan het woord…’. Aldus Louis Couperus, die zelf al zo fijnzinnig was met taal. In deze aflevering een hommage aan Couperus, die op 10 juni 150 jaar geleden in Den Haag werd geboren.
 
 
Igor_Stravinsky.jpg   01-06-2013 3XSacre100 (afl.3): Van binnenuit Vernieuwend, verrassend, verontrustend. Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky was bij de première in 1913 zijn tijd ver vooruit. 100 jaar later belicht De Bedding het stuk van binnenuit.     
Igor_Stravinsky.jpg   25-05-2013 3XSacre100(afl.2): Stravinsky blikt terug Eerst waren er wat oprispingen in de zaal. Het lawaai nam toe. Er ontstonden twee kampen. Of er een dokter in de zaal was, riep iemand. Stravinsky spoedde zich naar de coulissen, waar hij een woest gebarende Nijinsky aantrof, staand op een stoel zijn dansers toeschreeuwend, ‘un, deux, trois, quatre cinq, six….’     
Igor_Stravinsky.jpg   18-05-2013 3XSacre100 (afl1): de aanloop ofwel ‘primitief met moderne gemakken‘… flitste mij op een dag – totaal onverwacht, want ik concentreerde mij op heel andere dingen – het beeld van een heidense rituele plechtigheid door het hoofd.’ Igor Stravinsky, mei 1910.  
Een geval van omgekeerde zwaartekracht.jpg   11-05-2013 Een geval van omgekeerde zwaartekracht “Sommige mensen hebben de neiging omhoog te vallen in plaats van naar beneden.Zo iemand was Luc.”Een eigentijds hoorspel over ruimteschroot, sirenenzang en de jacht op het allermooiste.   
Gustav-Mahler-006.jpg   04-05-2013 Mahlers Tiende en het 'doodsakkoord' In de Tiende symfonie van Gustav Mahler zit een moment dat bij de luisteraar de haren overeind doet staan: een schrijnend dissonant akkoord dat uit negen tonen bestaat en het orkest op zijn grondvesten doet trillen.     
potemkin.jpg   27-04-2013 Odessa  De havenstad Odessa kent een roerige geschiedenis. Het werd in 1789 door de Russen op de Ottomanen veroverd en tijdens de Krimoorlog door de Engelse vloot gebombardeerd.   
Youri Egorov.jpg   20-04-2013 Youri Egorov, 25 jaar geleden overleden Een uitnodiging van Hans Kerkhoff, destijds programmeur van de concertserie Matinee op de Vrije Zaterdag, leidde er toe dat de  uitgeweken Russische pianist Youri Egorov zich in Amsterdam vestigde.     
Tera+de+Marez+Oyens+tera.jpg   13-06-2013 Medea, Tera de Marez Oyens Onlangs werd in de bibliotheek van het Muziekcentrum van de Omroep de partituur ontdekt van het radiofonische drama Medea. Uit 1970 dateert deze compositie voor spreekstemmen en klanksporen van Tera de Marez Oyens (1932-1996).      
Louise Farrenc.jpg   06-04-2013 Het vergeten talent van Louise Farrenc Ze was een van de eerste vrouwelijke componisten, die in de 19e eeuw in heel Europa succes afdwong. Haar symfonieën werden gespeeld in Parijs, Brussel, Kopenhagen en Genève. Hector Berlioz en Robert Schumann bewonderden haar werk.
 
   
jacquesbeers_hoes.jpg   30-03-2013 Jacques Beers, ‘musicus van de toekomst’ Hij werd geroemd door zijn tijdgenoot Maurice Ravel en aangemoedigd door de fameuze ‘componistenmaker’ Nadia Boulanger.   Maar ondanks alle deze goede voortekenen verliep het leven van Jacques Beers (1902-1947) tragisch.  
Benjamin_Britten.jpg   23-03-2013 Britten, Between Wars Honderd jaar geleden, op 22 november 1913, werd in de Engelse havenstad Lowestoft Benjamin Britten geboren.
Op  vijfjarige leeftijd raakte hij al gefascineerd door het componeren. Vooral het grafische beeld van bolletjes op notenpapier boeide hem.
 
Erasmus6.jpg  

16-03-2013 Lof der Zotheid ‘Nog een niet te versmaden eigenschap van de dwazen: zij zijn de enigen die ronduit de waarheid zeggen’. Een citaat uit Lof der Zotheid van de Nederlandse humanist Desiderius Erasmus.

 
chronicle-of-anna-magdalena-bach.jpg  

09-03-2013 Anna Magdalena Bach, een kroniek In 1968 verschijnt een speelfilm waarin Gustav Leonhardt, als acteur met poederpruik, Johann Sebastian Bach speelt. Maar de hoofdrol is weggelegd voor Christiane Lang. Zij speelt de tweede vrouw van Bach: Anna Magdalena.

bekijk hier de speellijst (let op: uitzending is hier incompleet!)»

volledige uitzending:

 
verklaerte_nacht.jpg   23-02-2013 Verklärte Nacht: een muziekessay Verklärte Nacht van Arnold Schönberg voor strijksextet uit 1900 is een stuk dat de zenuw van zijn tijd blootlegt. Schönbergs compositie verkent de grenzen van de tonaliteit en opent vergezichten naar voorheen ongehoorde muzikale dimensies.  
Jean-Antoine watteau_the_scale of _love.jpg   16-02-2013 De gitaar en haar vele gezichten De populariteit van  de gitaar kent al 500 jaar pieken en dalen. In de barokke tuinen van Versailles waren de adellijke gitaristen volgens sommigen een ware plaag en in de jaren dertig van de vorige eeuw werd de gitaar hét begeleidingsinstrument van de socialistische jeugdbeweging.    
eten-en-muziek.jpg   09-02-2013 Componisten in de keuken Een kijkje in de keuken van componisten: geen noten, maar eetgewoonten staan deze keer op het menu. Aan de hand van anekdotes en dagboekfragmenten gaan we op de koffie bij Bach en Schubert, voor de lunch naar Sibelius, op de thee bij Stravinsky en voor het diner schuiven we aan bij Bruckner en Berg.    
Igor_Stravinsky.jpg   02-02-2013 Francis Poulenc & Igor StravinskyFrancis Poulenc is altijd bijzonder open geweest over z'n muzikale inspiratiebronnen. Veelvuldig en openhartig vertelde hij dat Emmanuel Chabrier, Claude Debussy en Erik Satie de belangrijkste componisten waren voor z'n eerste stijlperiode, terwijl Stravinsky zijn tweede stijlperiode domineerde.  
poulenc.jpg   26-01-2013 Voyage à Paris30 januari dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat Francis Poulenc in Parijs overleed. Francis Poulenc werd in 1899 in de lichtstad geboren en groeide op in een milieu van welgestelde kringen. In Parijs was hij getuige van roemruchte premières,  zoals Le Sacre du Printemps van Igor Stravinsky..  
raymondscott.jpg   19-01-2013 Raymond Scott: Suite for violin and piano Op 7 februari 1950 ging in de Carnegy Hall in New York de Suite voor viool en piano van Raymond Scott in première. De recensent  typeerde het werk  als ‘een beetje in de stijl van Ferde Grofé, maar dan zonder al te veel klassieke pretenties, een beetje achtergrondmuziek‘.  
kiki de montparnasse.jpg   12-01-2013 Een late wandeling Flanerend door het nachtelijke Parijs. Langs de werkplaats van Leon Scott en zijn phonautogrammes, afbeeldingen van geluid. Langs Cirque Medrano,  Luna Park, met zijn carrousel, het Betoverde Paleis en het stalletje met papieren bloemen.  
wagner9.jpg  

05-01-2013 In de ban van Wagner Tijdens de voorbereiding van het Wagnerjaar 2013 bezocht Chazia Mourali de heilige gronden van de Bayreuther Festspiele. In het kielzog van  Klaus Bertisch -dramaturg bij de Nederlandse Opera-  kwam zij in contact met insiders en sprak zij idolate liefhebbers.