Vlado_Perlemuter_hdr2.jpeg

- 14 september 'The keyboard is not at the ceiling' (afl.1)

- 21 september 'The keyboard is not at the ceiling' (afl.2)

Een pianistische erfenisIneke_Bosch_Vlado_Perlemuter_crop.jpeg
Aan haar dochter en vroegere pianoleerling Myrthe van Dijk vertelt pianiste Ineke Bosch openhartig over haar meest inspirerende lessen bij grote pianomeesters. Veel namen passeren de revue, waaronder Vlado Perlemuter, een Pools-Franse meesterpianist die in zijn jonge jaren nog les had gehad van Maurice Ravel. Tot op zeer hoge leeftijd droeg Perlemuter als de laatste nog levende leerling van Ravel zijn kennis over aan andere pianisten. Ineke Bosch nam deel aan zijn masterclasses, bezocht hem regelmatig in Parijs voor lessen in het repertoire van Ravel en Fauré, en onderhield contact met hem tot hij stierf in 2002 op 98-jarige leeftijd.

Een pianorelaas van moeder op dochter, gemaakt door Myrthe van Dijk.

Tuin_Dartington_Hall_crop.jpeg Vlado_Perlemuter_crop.jpeg Herinneringen aan Perlemuter, vastgelegd door Ineke Bosch. Links de tuin van Dartington Summer school of music, waar hij veel les gaf. Rechts de pianist zelf.

Perlemuter_leskamer_1994_crop.jpegLeestips
Ineke Bosch: Fauré, Ravel, Perlemuter; Pianobulletin 2001 nr. 1, p. 24, European Piano Teachers Association 
Ineke Bosch beschreef haar samenwerking met Vlado Perlemuter in een artikel voor het tijdschrift van de European Piano Teachers Association (Epta). De voetnoten bevatten onder meer verwijzingen naar relevante Ravel-biografieën. 

Jean Roy: Vlado Perlemuter et Hélène Jourdan-Morhange; Ravel d’après Ravel, suivi de Rencontres avec Vlado Perlemuter; Editions Alinéa, 1989
In een radio-interview in 1954 sprak violiste Hélène Jourdan-Morhange met Vlado Perlemuter, over de pianowerken van Maurice Ravel, en Perlemuters lessen bij Ravel in 1927. Het transcript verscheen in druk, en werd in deze editie heruitgegeven en uitgebreid met een biografie over Perlemuter van Jean Roy.   


 

Ineke Bosch optreden Dartington.jpg Tekening toehoorder masterclass kl.JPG 
links boven: Ineke Bosch treedt op in Dartington; rechts: Op de de schets, gemaakt tijdens een masterclass van Perlemuter, is het genot zichtbaar op de gezichten van de toehoorders.; onder: In 1974 ontving Ineke Bosch haar eerste brief van de pianist.

Eerste brief Perlemuter  1974.JPG